Jak vybrat tu správnou kávu?
Myslím, že jste z mých postů i z mého blogu poznali, že jsem naprostý kávofil. Ačkoliv mám kávu nesmírně ráda, s hanbou přiznávám, že se v ní vlastně moc nevyznám. Proto tenhle článek.
Není kafe jako kafe
S kávou je to jako s vínem. Když vyberete špatné, zkazí Vám to často nejen chuť, ale i den (v případě vína snad spíš večer, ale nedělám si o Vás iluze, moji milí).
Každý má rád něco jiného, to je jasné. Taky nám je jasné, že za dobrým kafem musíme někam do pražírny. Jak si ale o tu svou kávu snů vlastně říct? Jak ji pojmenovat a jak ji určit? Tohle tajemství prozradil webu The Village Andrej Těreškov – něco jako ruský Bůh přes kafe.
Kyselá káva
Pokud máte rádi kyselou příchuť kávy, zbystřete. Káva je totiž celá věda. Vlastně jsem ani netušila, že když mluvíme o její chuti, měli bychom popisovat především její kyselost. V tomhle případě Těreškov doporučuje začít Keňskou kávou.
Hořká káva
A teď něco pro milovníky hořké kávy. Její hořkost záleží na mnoha faktorech – na druhu rostliny, způsobu pražení nebo třeba receptu přípravy. Zajímavé je, že hořkost je vnímána jako negativní, baristé se jí tedy snaží spíše vyhnout. Uspějete snad jen u francouzského a italského pražení, tam jsou zrna téměř černá a nabízí Vámi tolik milovanou hořkou chuť.
Nejvíce hořká káva je Robusta, ta je opražená skoro až na uhel. Je-li řeč o kávě Arabica, je lepší vybírat kávu z Latinské Ameriky, třeba z Brazílie.
Káva jako v Itálii
Doposud jsme měli poměrně jasné požadavky. Co ale dělat, jestli “chcete kafe jako v Itálii”? V takovém případě totiž hovoříme spíše o stylu života než o kávě jako takové. Podle Těreškova se v Itálii používá dlouhé pražení a do směsí se často přidává právě Robusta. Pak už jen stačí mít za okny Itálii.
Káva, co mě nakopne
Na ranní probuzení je podle Těreškova lepší filtrovaná káva, a ne espresso, jak se mnozí domnívají. Je v ní totiž více kofeinu a pije se lépe než espresso nebo americano. U baristy byste si tedy měli vyžádat něco jako Kolumbii nebo Salvádor.
Tak pro co si skočíte Vy? 🙂