Všehochuť

Jak vybrat tu správnou kávu?

Posted On
Posted By Zrzi

Myslím, že jste z mých postů i z mého blogu poznali, že jsem naprostý kávofil. Ačkoliv mám kávu nesmírně ráda, s hanbou přiznávám, že se v ní vlastně moc nevyznám. Proto tenhle článek.

Není kafe jako kafe

S kávou je to jako s vínem. Když vyberete špatné, zkazí Vám to často nejen chuť, ale i den (v případě vína snad spíš večer, ale nedělám si o Vás iluze, moji milí).

flat lay photography of eight coffee latte in mugs on round table
Nathan Dumlao

Každý má rád něco jiného, to je jasné. Taky nám je jasné, že za dobrým kafem musíme někam do pražírny. Jak si ale o tu svou kávu snů vlastně říct? Jak ji pojmenovat a jak ji určit? Tohle tajemství prozradil webu The Village Andrej Těreškov – něco jako ruský Bůh přes kafe.

Kyselá káva

Pokud máte rádi kyselou příchuť kávy, zbystřete. Káva je totiž celá věda. Vlastně jsem ani netušila, že když mluvíme o její chuti, měli bychom popisovat především její kyselost. V tomhle případě Těreškov doporučuje začít Keňskou kávou.

white ceramic mug on brown wooden surface
Nathan Dumlao

Hořká káva

A teď něco pro milovníky hořké kávy. Její hořkost záleží na mnoha faktorech – na druhu rostliny, způsobu pražení nebo třeba receptu přípravy. Zajímavé je, že hořkost je vnímána jako negativní, baristé se jí tedy snaží spíše vyhnout. Uspějete snad jen u francouzského a italského pražení, tam jsou zrna téměř černá a nabízí Vámi tolik milovanou hořkou chuť.

Diego Catto

Nejvíce hořká káva je Robusta, ta je opražená skoro až na uhel. Je-li řeč o kávě Arabica, je lepší vybírat kávu z Latinské Ameriky, třeba z Brazílie.

Káva jako v Itálii

Doposud jsme měli poměrně jasné požadavky. Co ale dělat, jestli “chcete kafe jako v Itálii”? V takovém případě totiž hovoříme spíše o stylu života než o kávě jako takové. Podle Těreškova se v Itálii používá dlouhé pražení a do směsí se často přidává právě Robusta. Pak už jen stačí mít za okny Itálii.

The Colosseum Rome Italy during daytime
Braden Collum

Káva, co mě nakopne

Na ranní probuzení je podle Těreškova lepší filtrovaná káva, a ne espresso, jak se mnozí domnívají. Je v ní totiž více kofeinu a pije se lépe než espresso nebo americano. U baristy byste si tedy měli vyžádat něco jako Kolumbii nebo Salvádor.

shallow focus photography of hot coffee in mug with saucer
Tim Foster

Tak pro co si skočíte Vy? 🙂

Related Post

leave a Comment