Na cestách

Jak chutná Ukrajina: Pampušky s česnekem

ukrajina pampušky s česnekem Posted On
Publikovala Zrzi

Ukrajina je známá svým chutným jídlem a není tedy divu, že se nejeden turista za tradiční ukrajinskou kuchyní s láskou a rád vrací. My jsme si asi nejvíce oblíbili pampušky s česnekem. Zmiňovala jsem se o nich v prvním článku série s názvem Jak chutná Ukrajina.

Pampušky s česnekem

Pokud budete pobývat v Ukrajině, máte zhruba tři způsoby, jak pampušky získat. K dostání jsou téměř ve všech obchodech a supermarketech (nejlepší ve Lvově má za nás jednoznačně Blyzenko u zastávky Tri korony). I jinde jsou ale skutečně poctivé a výborné, většina obchodů si totiž veškeré pečivo připravuje sama, tedy žádné mražené polotovary.

Pampušky bývají k dostání také v restauracích, jistě je najdete třeba v Puzate chatě, o které na blogu byla řeč. Poslední možností je pak připravit si pampušky s česnekem doma, vlastníma rukama. Nemusíte se bát, příprava není nijak zvlášť náročná (poměrně obstojně jsem je napoprvé zvládla i já, a to jsem na pečení dost pako).

V Ukrajině je podávají k boršči, nebála bych se je upéct ale ani k hrachovce, gulášovce, ke guláši…. Nebála bych se je upéct vůbec. Pokud zrovna polévku neplánujete, můžete si je dát třeba jako pečivo s kusem šunky a tak. Delikatesa.

Recept a domácí pečení

Jak už jsem zmiňovala, na pečení jsem docela pako. Naštěstí mi ale moje kolegyně poradila videorecepty na YouTube. Celý postup si můžete detailně kontrolovat podle profesionála (nebo aspoň podle někoho, kdo se s tím nepatlá poprvé jako vy). Při pečení pampušek jsem se nechala vést touhle sympatickou paní: https://www.youtube.com/watch?v=TmM4at8KU3E . Pokud neumíte rusky, nebo na Vás paní mluví moc rychle, nevadí. Můžete aspoň okukovat.

Na pampušky s česnekem budete potřebovat:

  • 1 lžíci cukru
  • 1 sklenici teplé vody
  • 3 lžičky sušeného droždí
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 450 g mouky, hladké, polohrubé
  • sůl

Zapravka: česnek (čím víc, tím líp), slunečnicový olej, sůl, kopr, petrželka

Bojový postup:

Těsto: Nejprve nalijte do mísy sklenici teplé vody. Pozor, voda nesmí být vařící, stačí vlažná (vařící by mohla kvasnice zlikvidovat) a přisypte do ní lžíci cukru a 3 lžičky sušeného droždí. Pokud máte radši sladší pečivo, cukru můžete přidat i více. Zamíchejte a nechte asi 10 minut odstát. Žádný velký zázrak v podobě kvásku ale asi od sušeného droždí nečekejte, aspoň já se ho teda nedočkala.

Po deseti minutách přidejte do mísy 3 lžíce slunečnicového oleje, zamíchejte a začněte postupně přisypávat přesetou mouku (já to dělala normálně přes cedník, tak se s tím nijak zvlášť párat nemusíte). Postupně ji do směsi přimíchávejte. Těsto můžete nejprve míchat vařečkou, po dosypání mouky ho ale vezměte do teplých a pořádně ho prohňácejte. Nemělo by nijak zvlášť lepit, ale do betonu by teda mělo mít taky daleko. Po dohňácání mu dopřejte chvíli pokoje. Pokud máte pocit, že se těsto tváří divně a že kvasnice zdechly, použijte přítele na telefonu, nebo nápovědu diváků.

Forma: V mezičase si připravte nějakou solidní formu. Neměla by být zbytečně velká. Ačkoliv, pampušky lze péct jako “bulky” nebo jako takovou placku, kdy jsou všechny bulky vzájemně propojené, slepené a bůhvíco ještě. Dno pro jistotu vyložte pečicím papírem a kydněte na něj trochu oleje, ale jen s mírou, aby se nebohé pampušky neutopily.

Tvoření pampušek: Máte-li pocit, že si těsto již dostatečně odfrklo, můžete se směle pustit do tvoření pampušek. Urvěte si kus těsta o velikosti dvou vlašských ořechů a dělejte kuličky. Ty pak budete klást na předem připravený plech, formu, cokoliv, na čem se dá péct. Mějte na paměti, že se pampušky ještě trochu přifouknou. Zvažte tedy, jestli chcete “bulky” nebo placku. Pokud chcete “bulky,” musíte pampušky klást dostatečně daleko od sebe.

Pečení: Troubu rozpalte na 200, pampušky položte nahoru na sporák, klidně je přikryjte třeba utěrkou. Než se trouba rozpálí, ještě krásně dokynou (stát by na troubě měly cca 10-15 minut). Péct je budete zhruba 10-20 minut, podle toho v jaké kondici je Vaše trouba.

Zapravka: Během pečení si připravte zapravku. Do misky nastrouhejte několik stroužků česneku (množství nechávám na Vás, přizpůsobte ho svému odpolednímu či večernímu programu), česnek posolte, zalijte olejem a ještě trochu “utřete lžící”, ať hezky pustí šťávu. Nasekejte si na prkýnku kopr, petrželku.

Cílová rovinka: Vysvoboďte pampušky z trouby, pět minut je nechte odfrknout pod utěrkou a nakonec je potřete zapravkou a posypte koprem atd.

POZOR, silně návykové!

Adresy:

Blyzenko: Kulparkivska St, 172а, Lviv, Lviv Oblast, Ukrajina, 79021.

Puzata chata: Sichovykh Striltsiv St, 12, Lviv, Lviv Oblast, Ukrajina, 79000.

Související články

Komentáře